1465175_179994108864994_1089833783_nЯке значення для вас має Різдво?

Папа Франциск:

Це зустріч з Ісусом. Бог завжди шукав свій народ і пообіцяв йому бути завжди близько до нього. Книга Второзаконня говорить, що Бог йде з нами, Він бере нас за руку як батько своє дитя. Це прекрасна річ. Різдво – це зустріч Бога зі Своїм народом. Це також розрада, таємниця розради. Багато разів після опівнічної Меси я проводив близько години у каплиці перед ранковою Месою. Я досвідчував глибокого відчуття розради і миру. Я пам’ятаю одну молитву після Меси в Асталлі, у центрі допомоги для біженців у Римі, це було Різдво 1974 року, я думаю. Для мене Різдво завжди було таким: спогляданням приходу Бога до Свого народу. 

Що Різдво сьогодні говорить людям?

Про ніжність і надію. Коли Бог зустрічає нас, Він говорить нам дві речі. Перша річ, яку Він говорить це: «Май надію». Бог завжди відчиняє двері, Він ніколи не зачиняє їх. Він є Батьком, який відчиняє двері для нас. Друга річ, яку Він говорить це: «Не бійся ніжності». Коли християни забувають про надію і ніжність, вони стають холодною Церквою, яка втрачає відчуття напрямку і стримується ідеологіями і світськими відносинами, у той час як Божа простота говорить тобі: йди вперед, я Батько, який пестить тебе. Я боюсь, коли християни втрачають надію і здатність обіймати і поширювати люблячий вияв ніжності іншим. Можливо, саме тому, дивлячись у майбутнє, я часто говорю про дітей і літніх людей, про тих, які є найбільш беззахисними. Протягом мого життя як священика, по дорозі у парафію я завжди прагнув передати цю ніжність, особливо дітям і літнім людям. Це йшло мені на користь і змушувало думати про ніжність Бога, яку Він має до нас.

Як це можливо повірити, що Бог, який, на думку релігій, є нескінченним і всемогутнім, робить Себе таким малим?

Грецькі Отці називають це syncatabasis, божественна милість, що: Бог спускається, щоби бути з нами. Це одна з Божих таємниць. У 2000 році у Вифлеємі Йоан Павло ІІ сказав, що Бог став дитиною, яка була повністю залежною від турботи батька і матері. Ось чому Різдво дає нам стільки радості.  Ми не відчуваємо себе більше самотніми; Бог спустився, щоби бути з нами. Ісус став одним з нас і постраждав від найгіршої смерті за нас, як злочинець на Хресті.

Різдво часто представляється як солодко-цукеркові казки. Але Бог народжений у світі, де є багато страждань і горя.

Звістка проголошена нам  у Євангелії – це повідомлення радості. Євангелісти описали радісні події для нас. Вони не обговорювали несправедливість і як Бог міг народитися у такому світі. Усе це є плодами наших власних роздумів: бідне дитя, яке народжене у складній ситуації. (Перше) Різдво не було засудженням соціальної несправедливості і бідності, це була звістка про радість. Решта це висновки, які ми самі малюємо. Деякі правильні, деякі менш правильні, а деякі все ще ідеологізовані. Різдво – це радість, релігійна радість, Божа радість, внутрішня радість світла і миру. Коли ви не в змозі, або у такій життєвій ситуації, яка не дозволяє вам зрозуміти цю радість, тоді людина переживає це свято з світською радістю. Але існує різниця між глибинною і світською радістю.

Це Ваше перше Різдво у світі позначеному конфліктом і війною…

Бог ніколи не дає дару, якого б людина не змогла прийняти. Якщо Він дає нам дар Різдва, то це тому, що усі ми маємо здатність зрозуміти і прийняти його. Усі ми від найсвятіших до найбільших грішників; від найчистіших до найбільш корумпованих серед нас. Навіть корупціонер має цю здатність: він бідний, ймовірно трохи іржавий, але він має її. Різдво у цей час конфліктів є закликом Бога, який дає нам цей дар. Чи ми хочемо прийняти його, чи ми надаємо перевагу іншим дарам? У світі, який вражений війною, це Різдво змушує мене думати про Божу терпеливість. Біблія чітко показує, що головна Божа чеснота це те, що Він є любов. Він чекає нас, Він ніколи не втомлюється чекати нас. Він дає нам дар, а потім чекає нас. Це відбувається у житті кожного з нас. Є люди, які ігнорують Його. Але Бог терпеливий і мир і спокій Святвечору є відображення терпеливості Бога стосовно нас.

10 грудня 2013, інтерв’ю для «La Stampa» і «Vatican Insider»

Advertisements

Do you agree?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Category

Uncategorized

Tags

,